• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Deze huisarts wordt boos als mensen corona niet serieus nemen

UDDEL - Huisarts Remke van der Brugge uit Uddel gaat graag het gesprek aan met mensen in het dorp die twijfelen over een vaccinatie tegen corona. In Uddel zijn er relatief veel mensen die zich niet laten inenten op basis van geloofsovertuiging. Maar Van der Brugge hecht er wel waarde aan dat iedereen het coronavirus serieus neemt, zei hij in de uitzending van De Week van Gelderland.

"Het is onvoorstelbaar dat mensen beweren dat het niet zo ontzettend ernstig zou zijn", zegt de huisarts. "Als ik dat hoor, word ik daar opstandig van. Het doet je wat als huisarts als er patiënten uit je praktijk hieraan overlijden", refereert Van der Brugge aan een echtpaar uit zijn eigen praktijk dat aan de gevolgen van corona overleed.

Bekijk het gesprek in De Week van Gelderland. De tekst gaat daaronder verder.

Twijfels zijn begrijpelijk

Van der Brugge gaf aan dat hij zichzelf wel laat vaccineren, maar hij begrijpt ook dat dit niet voor iedereen even vanzelfsprekend is: "Het is een lastige kwestie. Ik vind dat je mensen vooral in hun waarde moet laten. Daarnaast vind ik het ook heel voorstelbaar dat mensen vragen hebben over het vaccin en dat je die eerst beantwoord wilt hebben. Het is iets nieuws en natuurlijk zijn er ook best wel geluiden dat het vaccin niet goed zou zijn of dat er geen goed onderzoek zou zijn geweest."

Niet overtuigen, maar informatie geven

Behalve dat Van der Brugge zichzelf laat inenten, is hij in zijn algemeenheid ook voor de vaccinatie, ondanks dat hij huisarts is in een gemeente met een relatief hoog aantal mensen met een principieel bezwaar. Dat respecteert hij en twijfelaars ontvangt hij graag in zijn praktijk. Niet per se om mensen te overtuigen, maar in ieder geval om goeie informatie te verstrekken.

Van der Brugge: "Ze mogen alles voorleggen. Er zijn twijfels over de wijze waarop het vaccin is ontwikkeld, maar bijvoorbeeld ook of je het mag nemen als je zwanger bent. Er wordt zelfs gezegd dat je er minder vruchtbaar van zou kunnen worden. Nou, dat laatste is in ieder geval niet zo. Ik kan misschien niet alle vragen beantwoorden, maar wel zo veel mogelijk twijfel wegnemen."

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Luister Radio Apeldoorn