• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Deel patiënten weigert AstraZeneca-vaccin na ophef

APELDOORN - Niet iedereen staat te springen om een AstraZeneca-vaccin, nu het prikken daarmee is hervat. Dat merken huisartsen in Gelderland, die juist net waren begonnen met vaccineren toen Nederland het inenten met dit vaccin opschortte.

Door: Freke Remmers

Nederland stopte tijdelijk met het inenten met het AstraZeneca-vaccin na zorgen om een mogelijke ernstige bijwerking. In het buitenland kregen een aantal mensen die net met dit vaccin ingeënt waren een zeldzame, ernstige combinatie van trombose met een verlaagd aantal bloedplaatjes.

Zie ook: Ik ben geprikt met het AstraZeneca-vaccin, moet ik me zorgen maken?

Maar het Europees Medicijnagentschap oordeelde dat het vaccin nog steeds veilig en effectief is en dus zijn huisartsen in Gelderland sinds afgelopen weekend weer aan het vaccineren. Maar niet iedereen staat nu te trappelen voor dit vaccin van AstraZeneca.

In elke praktijk een paar

"Het zijn er gelukkig niet heel veel, maar in de meeste praktijken zijn er wel een paar mensen die hem eerst wel wilden, maar zich nu toch hebben bedacht. Bij ons gaat het om 6 van de 80 mensen die waren uitgenodigd. Dat is toch niet helemaal te verwaarlozen", zegt de Apeldoornse huisarts Joost Siegelaar, ook voorzitter van de Huisartsen Regio Apeldoorn.

Luister naar het gesprek met Joost Siegelaar op Radio Gelderland:

Ook elders merken huisartsen dat er minder animo is, toch spreken zij van een meevaller. "Ik had meer afmeldingen en onrust verwacht, maar het viel erg mee. We hebben zaterdag geprikt. Een handjevol mensen wilden niet en een aantal kon die dag niet, maar wil de volgende ronde wel komen", vertelt huisarts Claire Crans uit Ede.

Ander vaccin voelt beter

"Sommigen willen liever het vaccin van Janssen, terwijl niemand nog iets weet over dat vaccin. Maar dat voelt kennelijk nu beter", zegt huisarts Jeanette Klijn Velderman uit Brummen.

Maar beloven dat deze mensen nu inderdaad een ander vaccin krijgen, kunnen de huisartsen niet. "Dat gaat niet. Wij krijgen geleverd wat er gespoten kan worden", zegt Klijn Velderman. "Voordat mensen die nu weigeren aan de beurt zijn, kan het heel lang duren", vult Siegelaar aan. "Heel erg jammer. Het motto is: zo snel mogelijk prikken. Want dat is de enige manier om hieruit te komen."

Zie ook:

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Luister Radio Apeldoorn