RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

De Culturele Pleinmarkt: een festival van kunstuitingen

De Culturele Pleinmarkt in en voor Orpheus barst van de energie. Op vrijdag 21, zaterdag 22 en ook nog morgen (zondag 23 juni) was en is er weer de jaarlijkse Culturele Pleinmarkt. Later dan gebruikelijk, omdat op de vaste datum dit jaar de Pinksteren viel en dan zijn veel koren bezet. Het werd dus passen en meten en de keuze viel op het weekend rond de 22e. Gelijk met het Drakenbootfestival, maar dat bleek elkaar niet te bijten. Het was gezellig druk.

Eigenlijk is het evenement het beste te omschrijven als een ‘Cultureel Kunde Festival’. De deelnemers lieten onder meer vandaag zien wat ze kunnen en ‘Festival’ geeft toch meer het plezier weer dat er te zien was. En dat was zeer gevarieerd: van de huppelkinderen van Kids Dance tot de ‘oude knarren’ op het restaurantpodium; de bindende factor was het plezier. Dat de kids glunderden en straalden in al hun bewegingen en de ouderen meer ingetogen genoten en hun plezier in het muziekspel legden, zal ongetwijfeld met leeftijd en onbevangenheid te maken hebben. Bij de dames en heren van het Powerpopkoor was er geen sprake van ingetogenheid, daar knalde de energie er af er werd daadwerkelijk gezongen met lijf en leden. Het publiek genoot van al die optredens.

Natuurlijk was het ook zieltjes winnen, iedereen was op zoek naar anderen. Koorleden, dans- en muziekleerlingen, koor- en museumvrienden. Het Soul en discokoor Fame achtervolgde je zelfs via je fietsmand tot in de toiletten, want ook daar kwam je hun flyer tegen. En op zoek naar klanten natuurlijk, er kon ook kunst gekocht worden. Niet altijd toekomstig cultureel erfgoed, maar gewoon…. ,,Ik vind het mooi, what else” en dat is voor velen genoeg.

Wat een energie straalde deze markt weer uit, of het nu verstild was in alle dingen die er gemaakt waren of in alle demo’s en optredens: gebundelde energie in kunstvorm. Plezier was de metafoor voor deze markt.

Zondagmiddag de 23e zijn er nog, meer klassiek gerichte optredens in de zalen van Orpheus. De moeite waard om te gaan kijken, en…. de zalen hebben airco!

Culturele Pleinmarkt, 21, 22 en 23 juni in en voor Orpheus

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn