RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Boer uit Hoog Soeren is de sojapionier van Nederland

HOOG SOEREN - Tot een paar jaar terug was het ondenkbaar: sojabonen telen in regenland Nederland. Maar nu het hier droger en warmer wordt kan het gewoon. Akkerbouwer Jan ten Bosch uit Hoog Soeren nam de gok en werd een heuse sojapionier.

Ten Bosch verbouwt momenteel van alles op zijn grond, waaronder soja. 'Maar het is niet ondenkbaar dat ik over vijf jaar twaalf hectaren soja heb', vertelt hij in het Omroep Gelderland-programma De Boer Is Troef. 'Dit ziet er gewoon prachtig uit', zegt hij trots op zijn sojaveld. Drie jaar geleden begon hij als experiment. 'Alternatieven moet je gewoon blijven onderzoeken met elkaar', legt hij uit.

Opbrengst

De boer heeft geen bemesting nodig om soja te kweken. En daarom is het interessant voor hem, omdat de kosten laag blijven. Wat de teelt oplevert? 'Dat hangt af van de opbrengsten. Ik kom qua saldo beter weg dan graan, en kan goed concurreren tegen mais.' 

Ten Bosch is dus een echte pionier. Waar hij nog meer mee gaat experimenteren weet hij nog niet, maar hij is graag bezig met innovatie op zijn velden. 

Bekijk de hele aflevering van De Boer Is Troef

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn