RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Beleven is van alle tijden

Het is de eerste koude dag sinds een week of wat. De straten hier in de Parken zijn leeg, het terras ook, maar de gezamenlijke woonkamer zit gezellig vol bij Villa Astra. ,,De afgelopen dagen konden we heerlijk buiten zitten, maar vandaag blijven we lekker binnen. Geen straf, want de pianist speelt elke dinsdag”, vertelt Jeroen. Hem vragen of hij trots is op de zorg die Stepping Stones biedt is niet nodig, dat straalt er vanaf: ,,Hier gaat het écht om ervaring van de bewoners, we kijken wat zij willen.”

Samen sterk

Ook Clara geniet van de zorg die ze bij Villa Marianna kan bieden. De twee villa’s liggen zo’n vijf rollatorminuten uit elkaar, wat veel voordelen met zich meebrengt. Zo vertelt Clara: ,,Laatst waren de Tippezangers bij Marianna en de bewoners van Astra komen dan ook gezellig langs . Ook organiseert CODA elke maand een speciale activiteit; Onvergetelijk CODA, waar onze bewoners op een speciale manier worden rondgeleid.” Het programma richt zich specifiek op ouderen met dementie waarin extra aandacht is voor de ervaringen en gevoelens van de ouderen. Op deze manier komen de twee nabijgelegen zorgvilla’s ook figuurlijk dicht bij elkaar, maar behouden hun eigen karakter.

Villa Marianna was ooit een school, een MAVO, en is de kleinere van de twee villa’s. Er wordt vanochtend een spelletje gespeeld terwijl het geluid van spelende kinderen door een open raam naar binnen komt. ,,De bewoners vinden die reuring heerlijk, als ze in de tuin aan een kopje koffie zitten”, licht Clara toe. Positieve reuring is er zeker ook in Villa Astra—ooit een hotel met dezelfde naam—waar in de huiskamer een groepje dames aan de koffie zit.

Jeroen legt uit: ,,Hier bij Astra is het wat groter dus is er altijd wat te beleven. Echte gezelligheidsdieren zijn er dan ook goed op hun plek. Villa Marianna is heerlijk voor mensen die naast de gezelligheid ook genieten van hun eigen momentje.”

“Muziek is de taal van het hart”

Alle villa’s van Stepping Stones onderscheiden zich erin dat ze zorg én welzijn bieden. Jeroen vertelt: ,,Natuurlijk leveren we de beste zorg”, zo zijn de medewerkers gespecialiseerd in dementie, ,,maar wij zetten ook in op het welzijn van bewoners.” En dat welzijn zit, vaker wel dan niet, in de beleving. “En dan gaat het niet alleen om de grote activiteiten”, meldt Clara. ,,Het zit juist ook heel erg in de dagelijkse kleine dingetjes.” Ze haalt een herinnering op van een middagje soep koken met een bewoner. ,,De bewoonster was zelf niet meer in staat te koken, maar hielp met het recept. Toch bracht de hele beleving veel positieve herinneringen terug, zoals de tijden dat haar moeder in de keuken groentesoep stond te maken.”

Zo ligt leven in een zorgvilla dicht bij het normale leven, dichterbij dan vaak gedacht wordt. In het dagelijks leven gaat het over belevenissen en de ervaringen die worden opgedaan. Dit wordt bij Stepping Stones opnieuw aangewakkerd door in de belevingswereld van bewoners te stappen. ,,Zo bezoeken we altijd het huis van een nieuwe bewoner om te kijken hoe hun leven is. We hebben nu een vrouw en haar hele huis stond vol met de mooiste bloemen. Dat staat haar appartement hier weer. Het is prachtig te zien hoe ze straalt als ze daar binnenkomt”, vindt Clara.

Ook de pianist die vanochtend speelt vertelt erover: ,,Ik speel de kinderliedjes die ik vroeger leerde. Dan zie je de bewoners opwekken en spontaan meezingen. Zo zie je maar: muziek is de taal van het hart.” En er wordt hard voor gewerkt om al die positieve momenten weer tastbaar te maken.

Villa Astra bijvoorbeeld betekent dat er een prachtige oude orgel op de overloop staat, de passie van één van de bewoners. Bij Villa Marianna zit het voor één bewoonster dan weer in de stenen, vertelt Clara: ,,Zij was onderwijzeres en woont nu hier in deze oude school, zij spreekt niet over haar appartement, maar gaat naar ‘haar lokaal’.”

Niet onbetaalbaar

Lopen we door de beide villa’s dan komen we ook de lege appartementen tegen, die nog wachten op bewoners. ,,Dat komt omdat het idee bestaat dat onze zorg niet voor iedereen is weggelegd, maar dat is niet waar. Natuurlijk, we hebben appartementen die wat hoger liggen, maar het idee dat onze particuliere zorg duurder is klopt niet. Dat verrast nieuwe bewoners regelmatig”, vertelt Jeroen.

Samen vormen Villa Astra en Villa Marianna een mooi plaatje in deze prachtige wijk in Apeldoorn. Zo is de plek waar ze staan prachtig, hebben ze hun eigen karakter en de samenwerking maakt het geheel nog sterker. Ook qua personeel vullen ze elkaar aan. ,,Er loopt nu iemand bij ons in Astra stage…”. Jeroen kijkt lachend naar Clara, die bijvalt: ,,…en daarna komt ze werken bij Marianna.” Zo bieden deze twee eigen zorgvilla’s voor zowel werkzoekenden als ouderen op zoek naar de beste zorg een paar van de mooiste opties van Apeldoorn.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn