RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Apenheul is weer aantal jonge bewoners rijker

Het voorjaar is begonnen, merken ze bij Apenheul. Zo is er een bonobo geboren, maar ook een roodrugbaardsaki en tweevingerige luiaard. 

De baby bonobo is de eerste nakomeling voor moeder Pangi, die het ontzettend goed doet, laat een woordvoerder weten. ,,Ze is heel zorgzaam voor de baby en beschermt deze goed. De geboorte van deze bonobo was verwacht. Bonobo’s zijn ongeveer 8 maanden zwanger en de verzorgers hielden er rekening mee dat de kleine elk moment geboren kon worden. Toch is het altijd weer een bijzondere ervaring als er een gezond jong wordt geboren. De groep bonobo’s bestaat nu uit 13 dieren.

Naam verzinnen

Het geslacht van de kleine is nog niet bekend, want Pangi houdt de baby nog dicht tegen zich aan. Zodra bekend is of het jong een mannetje of vrouwtje is wordt een naam bedacht.'' Apenheul vraagt dan via sociale media om inspiratie voor een naam die moet zijn afgeleid van het leefgebied van deze apensoort. Bonobo’s komen in het wild alleen voor in de regenwouden in de Democratische Republiek Congo (Afrika).

Apenheul is onderdeel van het Europese populatiemanagementprogramma voor bonobo’s. Er leven zo’n 145 bonobo’s in Europa, verspreid over verschillende dierentuinen. In het wild gaat het niet goed met deze mensaap en worden ze met uitsterven bedreigd. Elke geboorte is dus van belang voor het voortbestaan van de soort.

Bijzondere geboorte

Niet alleen bij de bonobo’s is er dus geboortenieuws: er is ook een roodrugbaardsaki geboren. Dit is wel heel uniek: het is nog niet eerder voorgekomen in Nederland en dus ook voor Apenheul een primeur! Het gaat goed met de kleine die de naam Pistache heeft gekregen. Baardsaki’s leven in het wild in Suriname, Gyuana en Noord-Brazilië. Daar komen ze voor in de hogere delen van de regenwouden en savannebossen. Baardsaki’s zijn in Nederland alleen in Apenheul te zien en daarnaast in slechts een paar dierentuinen in Europa. 

Nog meer jonge dieren

Ook bij de tweevingerige luiaards is er gezinsuitbreiding. Een kraambezoek aan het nachtdierenverblijf is dus ook zeker de moeite waard. Daar kunnen bezoekers, zodra hun ogen aan het duister gewend zijn, de babyluiaard zien.

Apenheul opent vrijdag 22 maart haar park weer voor bezoekers. De jonge dieren zijn dan allemaal te bewonderen. Het park verwacht nog meer jonge dieren te verwelkomen. De lentekriebels hangen in de lucht en bij de doodshoofdapen en ringstaartmaki’s worden al bolle buikjes gezien. Deze twee apensoorten lopen los tussen de bezoekers en als de baby’s zijn geboren, zullen zij ook van dichtbij te zien zijn.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn