• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio en televisie. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Apeldoornse burgemeester: 'We verzinnen dit niet om burgers te pesten'

APELDOORN - Eensgezind staan ze achter de nieuwe maatregelen: de voorzitters van de Veiligheidsregio's. Burgemeester Ton Heerts is één van hen. Op het Apeldoornse stadhuis keek Omroep Gelderland met hem naar de persconferentie van premier Mark Rutte: "Het is natuurlijk niet zo dat wij dingen verzinnen om burgers en bedrijven te pesten."

Door: Bastiaan van Blokland

Dinsdagavond, 18.40 uur. Heerts komt net terug uit een beleidsoverleg van de regio. Daarvoor was hij op Paleis Noordeinde, bij een overleg van het Schuldenlab, waarvan hij de penningmeester is. "De koning en koningin waren er ook bij", zegt hij tussen neus en lippen door.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

'Is er al wat te eten?'

Al bellend wandelt hij een verlaten stadhuis binnen, desalniettemin: mondkapje op. "Is er al wat te eten?" vraagt hij aan zijn voorlichter. Dat is er.

In de conferentieruimte staat een bord warm eten voor hem klaar, en blikjes fris. Op een groot scherm wordt de persconferentie zo dadelijk geprojecteerd. Nog twintig minuten wachten.

Grieven vanuit horeca

Heerts zet zijn tablet voor zich neer en werkt zijn warme hap naar binnen, zijn telefoon binnen handbereik. Als de premier om 19.00 uur de nieuwe maatregelen afkondigt, schakelt Heerts gedurig tussen telefoon en tablet.

De tekst gaat verder onder de foto:

Afbeelding
Ton Heert op het stadhuis. Foto: Omroep Gelderland

Hier en daar krabbelt Heerts een aantekening op papier. Dan valt het hoge woord: de horeca moet de deuren sluiten, tot grote onvrede van de ondernemers. Kan hij zich vinden in de grieven vanuit de horeca?

Heerts: "U noemt de horeca, maar ik kreeg vandaag meerdere belletjes van thuiszorg- en zorginstellingen die besmettingshaarden hebben. We hebben de eerste ziekenhuizen waar complete operatieafdelingen dichtgaan, omdat daar besmettingen zijn. "

'Zeer ernstig'

Hij vervolgt: "Dan is een bedrijf toch wel iets anders dan een ziekenhuis. We hebben ook gewoon te maken met mensen die het werk moeten blijven doen. Als die ook besmet raken... dat is zeer ernstig."

Houd vol, houd moed. En vooral ook: heb lief
Ton Heerts

Hij verwijst naar de woorden van Rutte: "Die horeca, en dat heb ik ook hier gezien, doen echt ontzettend hun best. Maar je ziet dat het een plek is waar veel mensen samenkomen."

Niet bedoeld om te pesten

Burgemeester Heerts staat vierkant achter de maatregelen. Sterker nog: de Veiligheidsregio's drongen bij het kabinet aan op meer eenduidige maatregelen, want nu was er constant discussie en verwarring.

"Het is niet zo dat er superburgemeesters zijn, die maar wat doen en dingen verzinnen om burgers en bedrijven te pesten", legt hij uit. "Nee, we doen wat we kunnen om zo snel mogelijk weer op niveau 'waakzaam' te zijn."

'Houd vol, heb lief'

Maar de burgemeester wil er ook zijn voor diegenen die het moeilijk hebben. De menselijke maat behouden: "Daar waar het kan, is de schouder voor iedereen die hem nodig heeft."

Dan, waarschuwend: "Daar waar mensen de regels willens en weten de regels niet naleven, moeten we duidelijk zijn en ingrijpen." Heerts besluit: "Houd vol, houd moed. En vooral ook: heb lief."

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Nu op Radio Apeldoorn


Luister live
Non Stop Music
17:00 tot 18:00
Kwestie van Ondernemen
16:00 tot 18:00