• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is de lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Apeldoorn gooit kop in de wind: geen extra zonneparken

APELDOORN - Er komen geen extra zonneparken om het wegvallen van windmolens te compenseren. Dat zegt de gemeente Apeldoorn. Veel molens kunnen niet worden gebouwd, omdat een beschermde roofvogel - de wespendief - roet in het eten gooit.

Door: Bastiaan van Blokland

Nu de provincie windmolens een halt toeroept, moet worden gezocht naar alternatieven. De gemeente Apeldoorn wil niet plots meer zonneparken aanleggen om het probleem te ondervangen, schrijft het bestuur in een brief aan de provincie. Apeldoorn ziet 'onvoldoende reële grootschalige opwek-alternatieven' op de korte termijn.

Apeldoorn legt zich er niet bij neer

Windmolens op de Veluwe in en rond beschermde natuurgebieden zijn door de provincie beoordeeld als 'niet realistisch en ook niet wenselijk in de periode tot 2030'. Apeldoorn oppert om een onderzoek op te tuigen in samenwerking met omliggende gemeenten en de provincie Gelderland, om te kijken wat wél mogelijk is. De wil om dat te doen bestaat vanuit de regio sowieso, er is al over gesproken.

Desondanks lijkt de provincie zijn beslissing al genomen te hebben. Apeldoorn verzoekt de provincie nogmaals te kijken hoe die kan bijdragen aan de ontwikkeling van windenergie op de Veluwe. Belangrijk uitgangspunt daarbij is uiteraard dat die wespendief niet in gevaar komt. De provincie moet nog reageren op de brief.

Draagvlak

Apeldoorn heeft al tijden moeite draagvlak te creëren voor zonneparken. Op vrijwel elk initiatief komt weerstand, zoveel dat ook de gemeenteraad zich afvroeg of zij wel genoeg zicht heeft op hoe zo'n initiatief in zijn werk gaat en of omwonenden wel genoeg aan bod komen. Daar wordt vanuit de gemeente nu aan gewerkt. Tot die tijd ligt een aantal project stil, of er wordt extra zorgvuldigheid betracht.

Zie ook: Meer duidelijkheid rond zonneparken moet weerstand verminderen

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Luister Radio Apeldoorn