RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Apeldoorn blijft giftig bestrijdingsmiddel gebruiken

APELDOORN - Het bekritiseerde middel Xentari wordt door de gemeente Apeldoorn nog altijd gebruikt in de strijd tegen de eikenprocessierups. Maar Apeldoorn probeert te zoeken naar alternatieven. Dat laat de gemeente op haar website weten.

Eiken worden behandeld met Xentari, de rupsen eten van het blad en kunnen zich daarna niet verder ontwikkelen. Ieder jaar voeren gemeenten een verwoede strijd tegen de rups, omdat hij in het voorjaar in groten getale tevoorschijn komt en de haartjes zeer irriterend zijn.

Alternatieven

Apeldoorn zegt Xentari 'zo min mogelijk' te willen gebruiken, en past daarom ook andere manieren toe om de eikenprocessierups een halt toe te roepen. Je kunt dan denken aan bloemrijke bermen en het ophangen van nestkastjes, waardoor er meer mezen komen. Dat is een natuurlijke vijand.

Tekst loopt door onder de foto.

Afbeelding
Foto via Wikipedia

Xentari blijft noodzakelijk

Toch vindt de gemeente het noodzakelijk Xentari te blijven gebruiken, vanwege de hevige allergische reactie die de rups oproept. 'We behandelen plekken waar het echt nodig is en maken steeds een zorgvuldige afweging tussen het belang van de volksgezondheid en de gevolgen voor het milieu.'

In het persbericht is verder te lezen: 'We nemen kritiek op het gebruik van Xentari zeer serieus. Een alternatieve aanpak, waarbij de natuur uiteindelijk zelf ingrijpt in het probleem doordat er voldoende natuurlijke vijanden voor de rups zijn, krijgen we helaas niet op korte termijn voor elkaar.'

Zie ook: Eerste gezondheidsklachten door eikenprocessierups verwacht

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn