RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Afschieten wilde zwijnen gaat moeizaam door vele wandelaars

UDDEL - De Faunabeheereenheid Gelderland gaat er deze winter niet in slagen het aantal wilde zwijnen op de Veluwe terug te brengen naar de gewenste voorjaarsstand van 1100 dieren. Belangrijkste oorzaak is het grote aantal recreanten dat de bossen opzoekt in deze coronatijd, zegt Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid.

Volgens Koffeman lopen er op dit moment zo'n 5000 everzwijnen op de Veluwe. Dat zijn er veel te veel. De natuur loopt schade op door te grote aantallen zwijnen. Daarom stellen natuurbeheerders elk jaar een gewenst maximaal aantal vast, de zogenoemde doelstand.

Die stand moet in de wintermaanden door afschieten worden bereikt. "Maar we mogen blij zijn als we uitkomen op ongeveer 2000 beesten in het voorjaar", aldus Koffeman.

Meer recreanten en eerder op de dag

De faunabeheerder constateert dat er niet alleen veel meer wandelaars en fietsers in de bossen zijn, maar dat ze ook steeds vroeger komen, mogelijk juist om drukte te vermijden. "Het krieken van de dag is een goede tijd voor afschot. Maar onze jagers horen en zien dan al groepen recreanten. Dat is heel frustrerend."

Ook crossen mountainbikers dwars door het bos en verstoren zo leefgebieden van de dieren. De zwijnen schrikken van de drukte en duiken diep weg in de bossen, buiten het bereik van de jagers.

Veel voedsel voor zwijnen

De provinciale jagers studeren op alternatieve manieren om meer zwijnen te kunnen afschieten. "Een bijkomend probleem is dat er door de droge, hete zomers enorm veel eikels en beukennootjes zijn. De zwijnen hebben meer dan genoeg te eten en komen niet op lokvoer af. We hopen dat de bosvruchten aan het eind van de winter op zijn, zodat we dan de druk nog wat kunnen verhogen."

Eerder meldde ook Nature Today dat eikels en beukennootjes de afgelopen jaren voor een bijzonder voedselrijke omgeving hebben gezorgd. "Wilde zwijnen, eekhoorns en heel veel meer dieren hebben de komende maanden genoeg te eten op de Veluwe."

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn