RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Aantal aanrijdingen met wilde dieren nu al torenhoog

UDDEL - Een botsing tussen een auto en een wild dier kan forse schade voor het voertuig en de inzittenden opleveren, maar de dieren delven over het algemeen het onderspit. Dit jaar, met de wintermaanden nog voor de boeg, zijn er al extreem veel wildaanrijdingen. Daarom waarschuwen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) nu op te letten op de wegen rond de Veluwe en in de Achterhoek.

Jaarlijks zijn er in het algemeen ongeveer 2500 wildaanrijdingen in Gelderland, dit jaar staat de teller al op 2100. "Daar zitten we nu al op en de drukke maanden komen er nog aan", stelt Gijs van Aardenne van de Stichting Wildaanrijdingen Nederland. In de wintermaanden rijden we vaker een dier aan omdat het langer donker is. 

De ree is in Gelderland het dier dat het meest voor een auto terecht komt, daar zijn inmiddels al 1100 botsingen mee geregistreerd. Maar ook wilde zwijnen en dassen kunnen plotseling de weg op schieten. Sterker nog, er is al een wolf aangereden. "Ook die komt voor", aldus van Aardenne. Het loopt eigenlijk nooit goed voor de dieren af. Het merendeel is op slag dood, maar toch moesten bijna 200 dieren uit hun lijden worden verlost.

De tekst gaat verder onder de video:

'Niet alles wordt gemeld'

Hoewel het aantal geregistreerde botsingen al hoog ligt, kan de exacte hoeveelheid veel hoger liggen. "Er zijn heel veel aanrijdingen die niet gemeld worden bij de politiemeldkamers", stelt Van Aardenne. "Bijvoorbeeld omdat mensen alleen WA verzekerd zijn."

Mensen zouden altijd 112 moeten bellen na een aanrijding. Maar voorkomen is beter dan genezen. Van Aardenne heeft daarnaast een belangrijke tip om zelf fysieke schade te ontwijken: "Vooral niet plotseling remmen, want we zien veel te vaak dat mensen eindigen tegen een boom."

 

 

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Steun RTV Apeldoorn


Financieel steuntje voor RTV Apeldoorn - Doneer


Luister Radio Apeldoorn