• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Zeepsop op de bomen? Als het regent is dat niet zo gek

RADIO KOOTWIJK - Als het regent in het bos, komt veel tot leven, maar je ziet ook opvallende dingen. Zo gaan sommige bomen 'schuimen' als ze nat worden. En dat komt niet doordat iemand zeep op de bomen heeft gesmeerd.

Het is een prachtig natuurverschijnsel, vindt boswachter Thijmen van Heerde. "Wat je ziet is saponine. Dat zit in de bast van de boom en de stof komt vrij als het in aanraking komt met water", vertelt hij in BuitenGewoon.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

De boom gebruikt de stof en het 'zeepsop' om zichzelf te beschermen tegen indringers, die via beschadigde delen naar binnen zouden kunnen komen. Het kan daarom zijn dat de hele boom onder een soort sop zit. "In de Tweede Wereldoorlog, toen er weinig zeep was, wasten mensen zelfs hun handen ermee."

Bekijk hieronder de hele uitzending van BuitenGewoon.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Luister Radio Apeldoorn