• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Het aantal honderdplussers in onze provincie stijgt

APELDOORN - Nederland telt steeds meer honderdplussers. Het aantal ouderen dat op hun verjaardag minstens honderd kaarsjes mocht uitblazen steeg in de afgelopen vijf jaar van 2100 naar meer dan 2500. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en LocalFocus. In Gelderland wonen in totaal 275 mensen die tenminste 100 jaar oud zijn. Dat zijn er meer dan een jaar geleden, toen het aantal eeuwlingen nog op 258 stond.

De Gelderse gemeente waar in absolute zin de meeste mensen van 100 jaar of ouder wonen, is Apeldoorn. In totaal wonen daar 26 honderdplussers, goed voor ruim negen procent van het totaal. Ook in Arnhem (25), Ede (18) en Nijmegen (17) wonen veel mensen die de magische grens van 100 jaar al bereikt hebben.

Zie ook: Mevrouw Piek (102) deelt haar tips om oud te worden

De honderdplussers zijn schaars in Hattem, Voorst, Duiven, Druten en Scherpenzeel: in die gemeenten woont er niet meer dan één. Maar dat is nog altijd meer dan in de gemeenten Rozendaal, Neder-Betuwe, Doesburg, Heumen, Westervoort, Overbetuwe en West Maas en Waal, waar helemaal geen honderdplussers gevestigd zijn.

Bekijk de kaart van LocalFocus. Klik op een gemeente om het aantal honderdplussers te bekijken. De tekst gaat daaronder verder.

Wat opvalt in de cijfers, is dat het aantal vrouwelijke honderdplussers fors hoger is dan het aantal mannelijke. Van de 275 eeuwlingen in onze provincie is krap achttien procent man, tegenover 82 procent vrouw. In vrijwel alle gemeenten is dat beeld ook op kleiner niveau terug te zien.

Zie ook: Op zoek naar de oudste inwoner van Gelderland: 'Ze is 108 jaar en woont nog zelfstandig'

De alleroudste inwoner van Nederland is overigens ook een vrouw: mevrouw Ebeltje Boekema-Hut uit het Groningse Leek draagt op dit moment die titel met haar 109 jaar. De oudste inwoner van onze provincie is mevrouw Elisabeth Sijbrandi-Bleijerveld, die op 8 mei jongstleden haar 108ste verjaardag vierde. Ze woont in Ermelo en doet dat nog altijd zelfstandig.

In de toekomst zal het aantal honderdplussers naar verwachting van het CBS alleen maar verder toe gaan nemen. Volgens een prognose telt Nederland in 2030 zo'n 3500 inwoners van 100 jaar of ouder.

Bekijk de stijging van het aantal honderdplussers in Gelderland, weergegeven per geslacht, door de jaren heen.

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Luister Radio Apeldoorn