• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Eindelijk snelheidsverlaging op dodenweg, maar omwonenden niet gerustgesteld

APELDOORN - In iets meer dan een jaar tijd zeker zeven zware ongelukken waarbij drie doden zijn gevallen. En dat allemaal op één weg. Kanaal Zuid staat inmiddels bekend als de ‘dodenweg’. Na een lange strijd van omwonenden grijpt de gemeente nu eindelijk in.

Door: Denise Eigenbrood

Langs het Apeldoornse deel van de 'dodenweg' gaat de snelheid bij wijze van proef tot het eind van het jaar van 80 naar 60 kilometer per uur. Deze week worden de verkeersborden opgehangen. Maar omdat de politie niet actief gaat handhaven, zijn omwonenden nog steeds zeer bezorgd.

Bekijk onze reportage over de 'dodenweg'. De tekst gaat eronder verder

‘Ik hou mijn hart vast’

“Voor deze pilot geven wij als rapportcijfer een 5,5, alleen een bordje plaatsen is wat ons betreft onvoldoende”, zegt omwonende Rijk Gerritsen.

“Ik hou mijn hart vast”, vult buurgenoot Marianne Moens aan. “Als er niet voldoende gehandhaafd wordt, dan is het de keuze tussen drie minuten later aankomen op bestemming of tussen zes plankjes liggen. Ik vrees dat veel bestuurders voor het laatste kiezen.”

Ik vind het een gehandicapte pilot

Ook omwonende Harry Averink heeft kritiek op de proef. “Ik vind het een gehandicapte pilot. De controle, toezicht en handhaving in de periode dat je overgaat van 80 naar 60 kilometer per uur moet je als politie begeleiden. Als je dat niet doet is het effect van de pilot een beetje zoek.”

Mensen in hun portemonnee raken

Toch zijn de omwonden blij dat met de proef in ieder geval een eerste stap wordt gezet naar een hopelijk veiliger Kanaal Zuid. Ze hopen en verwachten dat de snelheidsverlaging effect heeft en daarom definitief wordt. Al zijn volgens hen verdere maatregelen ook noodzakelijk.

“Er moet ook gehandhaafd worden in de vorm van flitspalen. Je haalt mensen nou eenmaal het snelst over als ze in hun portemonnee worden geraakt”, stelt Moens. Ook Averink pleit voor meer veiligheidsmaatregelen. “Ik vrees dat als er verder niks gebeurt dat het aantal ongelukken weer drastisch gaat stijgen en dat moet je niet willen als gemeente.”

De gemeente Apeldoorn verwacht aan het eind van deze week alle 60 kilometer-borden te hebben geplaatst.

Zie ook:

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Luister Radio Apeldoorn