• Welkom op de website van RTV Apeldoorn
    Welkom op de website van RTV Apeldoorn
RTV Apeldoorn is een lokale omroep voor de gemeente Apeldoorn. Wij verzorgen programma's op radio, televisie en online. 
RTV Apeldoorn is 24 uur per dag, zeven dagen per week in de lucht met programma's via radio, televisie en internet. Met onze programma's brengen we informatie, cultuur en educatie, gericht op de regio. Vanuit onze radiostudio's worden dagelijks programma's gemaakt door vrijwilligers. Lekker luisteren naar muziek en geïnformeerd worden over ontwikkelingen uit de regio.

Dierenrechtenactivisten in Gelderland, zo kwamen ze eerder in actie

APELDOORN - Dierenrechtenactivisten weten Gelderland te vinden. Dat bleek zondagavond andermaal, toen activisten binnendrongen bij slachterij Ekro in Apeldoorn. Het is niet de eerste keer dat activisten zich laten zien in onze provincie. Wat is de rode draad in al deze acties tegen fokkerijen en slachterijen?

Dierenrechtenactivisme is niet iets van nu: al jaren organiseren verschillende groepen acties om dierenrechten onder de aandacht te brengen. Zoals Animal Rights, een stichting die al meerdere keren insluipingen deed bij fokkers van eenden, varkens en konijnen om video-opnames te maken.

Gosschalk

Meer recent zijn de beelden van Varkens in Nood bij slachthuis Gosschalk in Epe. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit sloot de slachterij na publicatie van undercoverbeelden waarop te zien was hoe varkens en kalveren met peddels geslagen werden.

De Vegan Strike Group verstoorde twee weken geleden nog een dolfijnenshow in het Dolfinarium. Activist Peter Janssen, bekend als de Vegan Streaker, sprong samen met twee anderen het water in om te demonstreren.

Brandstichting

Maar Vegan Streaker Peter Janssen slaat vaker toe. Zo werd hij eerder veroordeeld voor brandstichting. Bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo stak hij een vrachtwagen en zichzelf in brand.

'Verharding'

Amarins Jansma is promovenda bij de afdeling sociale psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Zij onderzoekt de motivaties en radicalisering van protestbewegingen op het gebied van klimaatverandering, sociale ongelijkheden en dierenrechten. Hoe kijkt zij naar deze acties?

"Wanneer activisten een slachterij binnendringen of vrachtwagens in brand steken, gaat dat verder dan een vreedzame demonstratie", zegt Jansma. "We zien dat er de afgelopen jaren aan beide kanten een verharding is ontstaan. Zowel aan de kant van de dierenactivisten, als aan de kant van de boeren."

Dit soort extreme demonstraties kunnen weer nieuwe acties inspireren

"Bij zulke radicaliseringsprocessen stapelen gevoelens van onvrede zich vaak op", vervolgt ze. "De meeste bezorgde burgers proberen op een vreedzame manier aandacht te krijgen voor de misstanden die zij zien. Maar het komt voor dat een kleine groep het gevoel krijgt dat ze niet gehoord worden. Dan kunnen zij overgaan op andere, radicalere methodes. Zoals die in Apeldoorn. Al zijn dat vooral Franse activisten, waardoor het niet zo veel zegt over Nederlandse dierenactivisten."

Zorgen nemen toe

Volgens Jansma is het lastig te zeggen of het aantal activisten dat zo ver wil gaan toeneemt.

"We zien in ons onderzoek wel dat de zorgen van mensen over natuur en milieu toenemen. Het is natuurlijk opvallend dat er in korte tijd een aantal incidenten met dierenrechtenactivisten plaatsvonden. Maar het is niet zeker of dit komt door een toenemende bereidheid van activisten voor dit soort acties of een andere oorzaak. Dit soort extreme demonstraties kunnen wel nieuwe acties inspireren. Dan wordt bijvoorbeeld de actie in Apeldoorn geïmiteerd", besluit Jansma.

Hoewel er sprake is van een verharding in het activisme, is het op dit moment dus nog even afwachten of we meer activisten gaan zien die zich vastketenen in slachthuizen. De Franse activisten die toesloegen in Apeldoorn, zijn in ieder geval alweer vrijgelaten en op weg naar huis.

Zie ook:

Heb je een tip of opmerking? Of heb je een foto of video gemaakt? Stuur dan een mail naar: redactie@rtv-apeldoorn.nl.

Zoeken

Het weer in Apeldoorn

booked.net

Luister Radio Apeldoorn